Så skriver du din roman på 10 veckor: en steg för steg-guide – del 2

Det är strukturen som skapar kreativiteten och flow:et. Inte tid eller övriga resurser.

Har du en dröm om att skriva en roman men skjuter den på framtiden för att det inte passar just nu? 


Då är den här miniserien för dig. Här får du skelettet i romanen, du får fylla på i egen takt och med det som behövs för att din berättelse ska komma till liv! 

Har du inte läst del ett så rekommenderar jag dig att göra det här. 
Varför tre delar av artikelserien? Jo, för modellen utgår från att det är tre akter i en roman. Skillnaden här är att jag också bryter ner akterna till mindre delar åt dig så att det ska bli lättare att omfamna uppgiften. 

I förra artikeln fick du lära dig om första akten där vi bygger grunden och den här artikeln sträcker sig över den andra akten.   

I den andra akten så möter din protagonist/huvudkaraktär motgångar. Läsaren har fått ta del av det karaktären strävar efter och kämpar med. I de kommande nio kapitlen kommer karaktären gå genom tvivel och motgångar. Testa olika sätt med varierad framgång. Du ska spara på läsningen till tredje akten. 

 

Vecka 5: Huvudkaraktären utforskar den nya världen

Nu när din huvudkaraktär är etablerad så är det dags att skicka ut hen på nya äventyr. När man ger sig ut på en ny resa som t ex att byta jobb, skiljas eller flytta så är det som att man inträder i en ny värld. Det ska du visa här och även hur det in början kan kännas lite mysigt och roligt, som en smekmånad som kanske inte alltid visar världen från ett rättvisande perspektiv. Vardagen är något annat. Och även det ska du hinna med i dessa tre kapitel.  

Skriv tre kapitel. Ca 2 000 ord långa.

Vecka 6: Kris uppstår och kastar omkull allt. 

När allt börjar kännas så bra så vänder det naturligtvis. Din uppgift är att börja bygga upp en kris, så att det verkligen inte ser särskilt lovande ut för karaktären nu när vi börjar närma oss mitten av berättelsen.

Skriv tre kapitel. Ca 2 000 ord långa.


Vecka 7: Hittar en lösning att testa

I veckans tre kapitel så hettar det till runt din huvudkaraktär (protagonist). Krisen har fört med sig en hel del konsekvenser att ta itu med, du sätter hen på prov genom att prova lösning/ar. När vi lämnar den här akten så är karaktären fast besluten att lösa sitt dilemma. Vad det kosta vill.  

  Skriv tre kapitel. Ca 2 000 ord långa.


  Bra jobbat – kom ihåg att fira! Nästa vecka kommer uppgifterna för akt 3. 😍


  PS

  Vill du ha mer kunskap och stöd kolla in min kurs "Skriv din roman – på 16 veckor".Jag har fyllt den med allt vad man behöver av mallar, uppgifter, förklaringar och pepp för att komma igång och slutföra din roman. Vill du ha hjälp att skriva din roman av mig, kolla in kursen här - många har redan förverkligat sina romandrömmar med hjälp av den. 

  Det går fint att klicka på bilden för att läsa mer!


  Kategorier: : Utmaning