Så skriver du din roman på 10 veckor: en steg för steg-guide

Det är strukturen som skapar kreativiteten och flow:et. Inte tid eller övriga resurserna.

Har du en dröm om att skriva en roman men skjuter den på framtiden för att det inte passar just nu? 


Du har säkert hört det många gånger förr: det finns ingen bättre tid än NU

Sådär coachigt hurtigt. 🤩 Hurtigt eller inte så har det en poäng. Det finns ALLTID något som kommer att komma emellan dig och drömmen – om du tillåter det. Det kallar jag för självsabotage. Vill du lära dig att hantera det och Skapa ditt drömliv kan du göra det här


Att skriva en roman kan verka som en överväldigande uppgift, men med rätt planering och engagemang kan du göra det på bara 10 veckor! Nåja det krävs lite kunskap också.

I den här artikeln vill jag ge dig möjlighet att förverkliga din dröm. Faktiskt under en serie om tre artiklar där jag ger dig stegen till att skriva en roman på ett strukturerat sätt, inspirerat av min kurs Skriv en roman - på 16 veckor som redan hjälpt många i mål. 

Innan du börjar

Innan du dyker in i skrivprocessen är det viktigt att förbereda dig mentalt och organisera dina resurser. Skapa en inspirerande skrivmiljö och sätt upp tydliga mål för din roman och dig själv. Några snabba tips till: 

 • Belöna dig själv med något som är viktigt för dig. Gärna efter varje kapitel. 
 • Gör utrymme i din vardag för att skriva 30-60 minuter varje dag. Det beror på hur snabbt du vill bli klar. Men det är ju lätt att räkna ut. Bestäm hur långa dina kapitel ska vara och kolla hur lång tid det tar för dig att skriva den texten. 
 • Modellen utgår från flödesskrivning så inget krav på perfektion OCH redigera inte nu. Det går du efter de tio veckorna har gått. 

Nu är det dags att börja

Varför tre delar av artikelserien? Jo, för modellen utgår från att det är tre akter i en roman. Skillnaden här är att jag också bryter ner akterna till mindre delar åt dig så att det ska bli lättare att omfamna uppgiften. 

I första akten bygger vi grunden och den här artiklen sträcker sig över dina första veckor.  

Vecka 1: Nu är det dags att sätta igång!

Om du inte har klart för dig vad du vill åstadkomma så lägg lite tid på att skriva om det så att du klargör för dig själv vad du ska skriva. Skriv ner rubriker över några scener eller händelser som du ser ska vara med t ex. 

Vecka 2: Introduktion

De tre första kapitlen ska din huvudkaraktär presenteras och etableras. Även den "värld" som h*n lever i. Viktigt är också att det centrala dilemmat dvs det som huvudkaraktären sliter med och som hindrar hen att från att leva det liv hen önskar eller få det hen vill ha.

Skriv tre kapitel. Ca 2 000 ord långa.


Vecka 3: Problem seglar upp och stör

I veckans tre kapitel så börjar det nu bli för jobbigt för din huvudkaraktär (protagonist). Bygg spänning genom att låta nya problem uppstå för h*n. Det är problem som stör hen i sin livssituation. Antagligen har det något att göra med den person som står i vägen för hen, antagonisten. 

  Skriv tre kapitel. Ca 2 000 ord långa.

  Vecka 4: Huvudkaraktärens liv ändrar riktning

  I denna veckas tre kapitel ska du ta din huvudkaraktär genom en avgörande förändring som driver handlingen framåt. Nu finns det ingen återvändo, livssituationen måste ändras. Här är ett fint tillfälle också att visa om h*n, står ensam eller har vänner. Kanske en ny och oväntad vän kommer till undsättning. 

   Skriv tre kapitel. Ca 2 000 ord långa.

   Bra jobbat! Nästa vecka kommer uppgifterna för akt 2. 😍


   PS

   Vill du ha mer kunskap och stöd kolla in min kurs "Skriv din roman – på 16 veckor".Jag har fyllt den med allt vad man behöver av mallar, uppgifter, förklaringar och pepp för att komma igång och slutföra din roman. Vill du ha hjälp att skriva din roman av mig, kolla in kursen här - många har redan förverkligat sina romandrömmar med hjälp av den. 

   Det går fint att klicka på bilden för att läsa mer!


   Kategorier: : Utmaning